2015. január 30., péntek

Celluláris immunstátusz és Th1/Th2 citokinek

Megérkezett a Laboratórium Kft-nél végzett vérvétel eredménye is: 
A B és T lymphocyta sejtarány normális. Az NK lymphocyta sejtarány is normális. Az aktivált T lymphocyta sejtarány normális, A helper/szupresszor sejtarány normális.
NK funkció: A flow citometriával végzett (K562-s target sejtek segítségével számolt citotoxicitás index) NK funkciós vizsgálatnál csökkent aktivitást mértünk: 67% (normálérték : 80-120%) Sikeres reproduktív folyamathoz szükséges, hogy az NK lymphocyta sejtarány értéke <15% legyen, ideális esetben 12% alatt. Az emelkedett NK sejtarány és/vagy a fokozott NK funkció sikertelen IVF-t, ismétlődő vetéléseket és beágyazódási zavarokat okozhat. Nekem ez 8.6 %, szóval úgy gondolom, hogy NK téren rendben is vagyunk, sőt az NK aktivitás igazából jó alacsony is, nem tudom, hogy az egyéb téren okozhat-e komolyabb problémát egy kis influenzán vagy valamilyen taknyos nyavalyán kívül, mert ha nem, akkor nem nagyon érdekel, legyek terhes és akkor nekem az már bőven elég, normálérték ide vagy oda. 

A Th1/Th2 citokinnél viszont már egy kicsit problémásabbnak tűnt a dolog. A Th1/Th2 citokin arány maximális értéke az eredmény szerint 94, nekem ezzel szemben 172, ez pedig Th1 túlsúlyt jelent, ami fokozott celluláris reaktivitásra utal. Igazából azt olvasom, hogy ez nem olyan nagy probléma, akkor ha egy terhességnél az immunrendszer a Th1 dominanciából átvált Th2 túlsúlyra, ugyanis ez járul hozzá ahhoz, hogy az immunrendszerünk tolerálja az embriót. Normális esetben ez minden terhességnél meg is történik. Van néhány ismeretlen ok, amikor viszont ez a váltás nem következik be, ez pedig a magzat kilökődéséhez vezet, vagy egyszerűen az embrió nem tud beágyazódni. Fasza. Gondoltam, akkor lehetséges, hogy van itt egy kis immun bizbasz. G.-t annyira izgatta az eredményünk, hogy azon nyomban fel is hívta Fülöpöt. (Pedig nem is az orvosunk, egyszer voltam nála, még 2013 év végén.) Még jó, hogy annyira szereti ez a doki a szakmáját, hogy készségesen megmagyarázta G-nek a laboreredményemet telefonon 20 percen keresztül. (Azért tényleg jó fej, meg kell hagyni. A jellemző inkább az, ha fizetek is egy orvosnak, akkor is leráz 5-10 perc múlva.) A lényeg a lényeg, nem mondta, mi legyen a teendő, azt se, hogy menjünk be hozzá, majd ő megoldja:) Viszont megnyugtatott, mert azt mondta, hogy nem feltétlenül jelent rosszat ez az eredmény. Akkor lenne gond, ha az NK is magas lenne, akkor feltételezhető, hogy kellene az IVIG, de így azért nem biztos. (Feltéve, ha valakinek megítélik, ugye ennek elég körülményes a menete, ezt is taglalta G-nek) Ennek azért nagyon örülök, bár nem bántam volna, ha megmondta volna, hogy mivel billentsem át az arányokat egyik oldalról a másikra. De ne legyek már telhetetlen.
Közben válaszolt egy immunológus is, akinek elküldtem az eredményemet, és ő azt írta, hogy ezek a citokinek inkább a teherbeesésnél játszanak szerepet, és nem a vetéléseknél, beágyazódásoknál. Így ő nem gondolja, hogy ezzel különösebben foglalkoznom kellene. Na, tök jó. Végre találunk valami eltérést, és kiderül, hogy ez nagy valószínűséggel nem a probléma oka. Tudnám, hogy akkor minek csináltattam meg a vizsgálatot?  (Mármint minek javasolják?) Ha nincs eltérés az nagyon frankó, de így, hogy van eltérés, kiderül, hogy az sem olyan nagy baj? Mindegy. Egyelőre örülök ezeknek a híreknek, mert ebbe az immunos dologba annyira nem szeretnék belemerülni, ha nem muszáj. Nekem erre most nincs időm. Mármint ez ügyben kivizsgálásokra szaladgálni. Tele vagyok munkával. Megyek is.

6 megjegyzés:

  1. Ez az immunológia elég bonyolult tudomány lehet. De legalább az tuti, hogy az NK-d nem magas - ezért csináltad ezt a vizsgálatot :) Az IVIG -en kívül vmi olcsóbb megoldás vajon létezik az immunrendszer megtámogatására?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) igen, ezért:)
      Nem nagyon olvastam utána még, milyen megoldások vannak. Tudom, hogy van a Smoflipid is, amit szintén sok vetélő kap, Fülöpön keresztül, de nem tudom, azt pontosan milyen problémára javasolják. Meg ha jól tudom ahhoz is ugyanolyan körülményes a "hozzájutás", mármint sok kivizsgálás, utánajárás van előtte...De remélhetőleg ez sem kell nekem.

      Törlés
  2. Pinkman a TH1 tulsulyt valamennyire lehet befolyasolni omega 3-mal es kurkuma kivonattal. Olvass utana esetleg. De ha Fulop nem mondott semmit, marmint, hogy kellene valami akkor nem kell izgulni szerintem sem.Hiaba magas az az ertek, mert valoszinuleg magas NK-val parosulva okoz zavart a teherbeesesnel. Csak ugy egy magaban meg nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Csigusz! Mindenképpen megnézem. Egyébként sem szedek Omega 3-at, és már amúgy is terveztem. De, igen, megnyugtat, hogy Fülöp sem izgult rá, hogy itt valamit tenni kell, de azért persze nem bánnám, ha valahol a normál tartományban lenne az eredményem....
      (Téged tudlak olvasni valahol?)

      Törlés
    2. Igen, csak kuldenem kell hozza meghivot ;) Kuldok is tustent.

      Törlés
  3. Tök jó, hogy részletesen leírtad az eredményt! Szerintem is az a lényeg, hogy az NK sejtekkel minden rendben.
    Nagyon bosszantó, hogy még mindig nincs magyarázat, és az ember nehezen tudja meggyőzni magát arról, hogy akkor biztos nincs is semmi komoly baj, csak eddig nem volt megfelelő a csillagok állása... Na de majd 2015 tavaszán!

    VálaszTörlés