2018. január 9., kedd

Készülődés

Karácsonykor persze hiába jártam-keltem nappal egy méterrel a föld felett, éjjelente mindig fel-fel riadtam, hogy nekem ám nincs is még szülős meg kórházi pakkom, bevásárolva sincs hozzá, ráadásul rengeteg feladat van még hátra Csemetli érkezéséig. Mert persze  ezt korábban úgy képzeltem, hogy az utolsó napokban én már csak a kanapén fekszem a steril, illatos, és tökéletesen rendezett lakásban arra várva, hogy elfolyjon a magzatvíz vagy hogy egyértelműen erősödjenek a méh-összehúzódások. Úgy terveztem, hogy a hűtő természetesen tele lesz 5-6 hétre elegendő kész kajával és legalább 2 hónapig nem kell elmenni bevásárolni sem, mert mindenből feltankolunk elegendőt. (Hiába, mindig mondom, hogy ezt az egész gyerekellátást úgy képzelem, mint az Armageddont.) A szekrényekben makulátlan rend és egyértelmű rendszer uralkodik, a padlón sehol egy porcica, a függönyökből a frissen mosott valamelyik virág-illóolajos öblítőm illata árad, a szennyesláda üres, készen van a kislányunk összes általam csak természetes alapanyagokból készített kencéje, fürdetője, popsitörlője, az én hajam frissen vágva és festve, a bőröm pihe puha és fiatalos, teendőm a végén persze már semmi, és csak baba könyveket meg magazinokat olvasok, és gyerekjátékokat varrok.  Még talán lenne is pici esély rá, ha tudnám melyik lesz az a nap, mikorra kell elkészülni. Valaki tudja esetleg, melyik lesz az a nap?
Szóval december 27-én, ahogy megnyitottak a boltok, én már egy hihetetlenül hosszú listával a kezemben topogtam polcról polcra és szaggattam le mindent, ami kell, sokszor az árat sem nézve. Talán azóta sem volt olyan nap, amikor nem kellett boltba menni valamiért, de legalább a szülős és a kórházi táskám úgy tűnik, készen áll. A teendő lista persze egyre csak gyarapszik, hiába húzok le róla 2-3 dolgot is naponta. Szerintem sosem lesz vége. A babaruhákat és holmikat szintén december 27 óta mosom és vasalom, de basszus még mindig nincsen készen, és azóta sem volt nap, amikor nem ment a mosógép. És hiába nincs itt még az idő, én mindennap úgy fekszem le, hogy úristen mi lesz, ha ma este szülők és ebbe a kupis, félkész lakásba érkezik a mi kislányunk. Ráadásul én meg teljesen lelakott és fáradt vagyok minden nap végére. Aztán persze mindig megnyugtatom magam, hogy ennél nehezebb problémákon is túl vagyunk már, talán a kupit is megoldjuk majd, és a kissé lenőtt hajamat is megbocsátja majd a lányom, ha nem jutnék el addig fodrászhoz.
Lélekben is készülök, például a szülésre, legalábbis igyekszem készülni, amikor éppen nem a félelmeimet hessegetem el. Elolvastam Ina May Gaskin Útmutató szüléshez című könyvét, megnéztem az On the spot Kilenc hónap alatt a Föld körül-t (❤), elmegyek egy szülésfelkészítő légzőgyakorlatos tanfolyamra, meditálgatok és imaginálom, hogy komplikációmentes és viszonylag gyors szülésem lesz. Azt hiszem, már ezzel a szülés dologgal többet foglalkoztam amúgy, mint amit alapból terveztem.
Rengeteget gondolkodom azon is, mi lesz, ha itt lesz Csemetli, hogy képzeljem, mégis mit fogunk vele csinálni? Mindig csak addig jutok, hogy letesszük a kanapéra a hordozójában és nézzük percekig mielőtt kivesszük. Ennél tovább nem is tudok gondolkodni, mert szerintem képtelenség felkészülni arra, milyen lesz. Sokszor gondolok még mindig arra, mi lesz kettőnkkel a férjemmel, ha már hárman leszünk. Na, szerencsére nem vészjóslóan, nem arra gondolok, hogy veszekszünk vagy esetleg egyenesen válunk, csak egyszerűen arra, mi minden változik. Erre sem lehet persze felkészülni, de már sokkal optimistább vagyok. Azért van, hogy lefekvéskor csak nézem a férjem arcát meg azt, hogy szuszog, mert tudom, hogy hamarosan majd a másik irányba fordulok, és más arcát és kis szuszogó testét fogom nézni. Addig is szeretnénk kihasználni minden időt, szerintem ennyit egy év alatt nem enyelegtünk korábban, mint most az utolsó hetekben/hónapokban. Hát igen, azóta csak nyálaséknak hívom magunkat.
Foglalkozom a szoptatással is. Mindig hallom magamban a már tapasztalt barátaim félsóhajtásait, hogy hát nem a szülésre kellett volna annyit készülni, hanem arra, ami utána jön, úgyhogy igyekszem tanulni ezekből. Szinte nincs is olyan nagyon közeli ismerősöm, akinek ne lettek volna ilyen-olyan és kisebb-nagyobb szoptatási nehézségei legalább az egyik gyereknél. Így hát fogadtam én is egy megbízható szoptatási tanácsadót, akivel már konzultáltam, hogy is kell ezt csinálni, és aki bejön majd hozzám a kórházba is, hogy már az első napokban segítsen mindent úgy csinálni, hogy az a lehető legjobban alakuljon. Azóta nyugodt és optimista vagyok ezen a téren.
Annyira elszaladt az idő, ezt fel sem fogom, hogyan és talán még mindig van, hogy alig hiszem el, hogy nekünk tényleg gyerekünk lesz ráadásul most már tényleg nemsokára. De mikor pontosan? Azt hiszem kellőképpen be vagyok tojva. 

39 megjegyzés:

  1. Hát amíg én a kórházban voltam a Férjem kb. felrobbantotta a lakást 3 nap alatt tehát erre kár volt akkora gondot szánni.
    Esetleg a biztonság kedvéért készülj fel hogy tudj hívni takarítónőt az első hetekben (hónapokban) azt már sokaktól hallottam hogy baromira zavarta őket hogy nem tudtak kitakarítani.
    Szerintem te 1000%-osan fel leszel készülve, nem féltelek. Esetleg arra készülj fel (nekem ezt nem mondta senki) és jó lett volna:
    Én is mindig azt olvastam, hogy "hazahoztuk a gyereket, letettük a kanapéra nézegetni." Na és ilyen nem volt, mert nonstop üvöltött. Így utólag nem kellett volna ennyire kétségbeesni ettől hogy a mi gyerekünk ilyen. De szerintem ez a ritkább.

    Hú nagyon várom mindig hogy írj, és nagyon drukkolok!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy számítok arra is, hogy nem egy csendes kis szundi babánk lesz vagyis inkább nem lepődöm meg, ha nem így lesz. Olvasgatok ilyen többkezes gyerekekről is, szóval tudom, hogy van ilyen is, de hát a remény hal meg utoljára, hogy hátha megússzuk azért a totál idegösszeroppanást.
      Jó lenne olykor egy takaítónő, mert bár sokat változtam régebbről, azaz már koránt sem vagyok olyan rendes és makulátlan, mint régen, és tovább tűröm a kupit, de időről időre én is olyan vagyok, hogy elkezd idegesíteni, ha nincs tisztaság. Mondjuk egyelőre még nem találtam olyat, aki tudna jönni időközönként, viszont próbálok most olyan rendszert kitalálni, amivel gyors rendet és tisztaságot lehet csapni, és ez talán majd belefér gyerek mellett is. Talán. Aztán majd csak utólag derül ki :D

      Törlés
    2. Az én gyerekem is ilyen volt, és én sem voltam erre felkészülve, és elég nagy sokként ért, hogy még pisilni kijutni is óriási kihívás volt mellette.. most már egy tüneményes 2 éves, de jó lett volna ha valaki előre tájékoztat egy ilyen non-stop ordító üjszülött születésének lehetőségèről:) Pinkman, te pedig szuper talpraesett vagy, hogy így felkészülsz, minden szépet és jót kívánok Nektek így zugolvasóként <3

      Törlés
  2. Elvesztettem a fonalat, mikorra is vagy kiirva?
    Biztos megoldjatok, akarmi is lesz, eleg talpraesettek vagytok szerintem. :) Nekem is még mindig hihetetlen ez a csoda ami tortent veletek.:) Szurkolok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1 hónapom van már csak :) Ha időben jön és nem hamarabb :)

      Törlés
    2. Kozben lattam fent a csúszkán (mert emlitette valaki hozzaszolasban), koszi!!! Mobilon szoktalak olvasni es igy nem tudtam, hogy van ilyened. Elrepul mar nagyon hamar akkor:)

      Törlés
  3. Amikor elkezdtem olvasni a bejegyzésedet eldöntöttem, hogy megírom hogy foglalkozz a szoptatással is de örömmel olvastam, h te a lehető legjobb dolgot tetted, fogadtál egy tanácsadót. Így nem lesz gond. Ajánlom még a Facebook-os Szoptatási Tanácsadás Kerdezz-Felelek csoportot is, rengeteget lehet ott is tanulni és már most érdemes olvasgatni ott. A Gaskin könyv csúcs, nekem nagyon bejott. Csak így tovább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és én rendelem az IR barat kaját szülés óta, nem bajlodom fozessel. Balázsnal nem tettem és csokit meg kenyeret ettem egész nap mert másra nem volt idő.

      Törlés
    2. Majd én is rendelek kaját tuti, csak jó lenne ha az elején lenne valami saját finomság is a mélyhűtőben :) Hát az első egy-két hétre már megvan a kívnság menüm, és az egyáltalán nem IR barát :D De utána én is visszatérek, mert jobb az egészségemnek és a közérzetemnek.

      Törlés
    3. Nehogy azt hidd, h én tartom a diétát. Csokit most is rengeteget ettem, valahogy nekem kell a szoptatás mellé sőt most is ittam a szenhidratdus Karamalzokat annak ellenére, h tudtam, a tejtermeleshez bőven elég a babát igény szerint mellre rakni, nem kell kulso serkentő. Egyszerűen finom, na. 😆

      Törlés
    4. Khm.. Én is úgy terveztem, hogy visszatérek a diétára... Nos, a francokat... A szoptatás miatt állandóan éhes voltam, vagyok. Ez egyenlő 10 kiló plusszal 22 hónap alatt 😋

      Törlés
  4. Jaj, en annyira orulok, hogy ilyen szepen eljutottal ide!
    Olyan jo, es minden rendben lesz, nagyon aranyosak lehettek egyutt a ferjeddel, meg fogtok oldani mindent
    ❤️

    VálaszTörlés
  5. Soha nem lesz minden rendben mindig lesz mit csinálni 😉Könnyű és szèp szülést kívánok!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hallottam már én is róla, hogy úgysem lesz olyan, hogy minden készen lesz, de azért reménykedni lehet;) Köszi, Alíz a jókívánságokat!

      Törlés
  6. Ha én fele ilyen felkészült lettem volna Angi előtt, szerintem simán megúsztam volna azt a nagyon mély lelki hullámvölgyet, amin keresztülmentem az első fél évben, de minimum három hónapban. Zitával már kb. pontosan így gondolkoztam, mint te, mármint higgadtan, előrelátóan (csak én úgy voltam vele, ami nem megy, nem erőltetem... ezért aztán ment is persze, mint a karikacsapás - pl. szoptatás). Szóval szerintem szuper jól hangolódsz, igazán nem első babás anyukaként, annál sokkal bölcsebbnek gondolom a hozzáállásod.
    Én is gyors, komplikációmentes szülést és szoptatásban sikeres heteket, hónapokat (éveket - ahogy te szeretnéd, úgy legyen!) kívánok neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyelőre én is azt mondom, hogy ha valami nem megy, nem fogom erőltetni, és nem fogok ezért bekattanni, de látom ismerőseimen, hogy ez a felfogás talán pont a szoptatás kapcsán baromira nem egyszerű, nagyon nehéz lehet elengedni, sok, egyébként tök laza barátnőmet megviselte, ezért tudom, én sem leszek kivétel, és inkább szeretnék készülni rá, hogy ha lehet, ne apróságokon múljon majd. (Egyébként az anyatej fontossága mellett egyelőre önző módon azért az is motivál, hogy azt látom, hogy sokkal egyszerűbb dolguk van azoknak, akiknek jól megy a szoptatás.)
      Köszi a jókívánságokat, Piros <3

      Törlés
  7. BAKKER! Most nézem a kis csúszkádat, és hát te ENNYIRE a finisben vagy már?! Hova repült az idő...?
    Amúgy ordítozom itt, de nyugi, csak a csodálkozás teszi - semmi ok pánikra! Első nap mi is csak lepakoltuk egy kispárnára, és bámultuk meg szagolgattuk, második nap megfürdettük úgy, hogy egy barátunk youtube videóról instruált, hogy mit hogyan, utána meg hetekig sosem tettük le magunkról, akár aludt, akár ébren volt. Nagyjából így ment el az első fél év. Babázni valami csodaságosisteni dolog, még egy kiscsit tarts ki, Csemetli, aztán gyerecsak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így legyen nálunk is, Esti, vhogy ez az álmom :) <3

      Törlés
  8. Mi nem csináltunk extra extra extra nagytakarítást, mert végülis nem egy sterilszoba kell a babának. Előre sem főztünk, főztek jó darabig a nagyik meg a Férj. Az első két hétben csak aludt a kiságyban, mi is rengeteget pihentünk, olvastunk, filmeztünk és nonstop csodáltuk. Hajfestés a szülés napján lett volna, így kicsit tolódott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azért extra extra labortaóriumi sterilitás nálunk sincs sosem, ezután sem lesz :) Nekem viszont fontos időnként azért, hogy legyen egy nagyobb takarítás (ablaktisztítás, szekrényelhúzós), szekrényekben selejetezés és új rendszerkialakítás, ezért örülnék, ha készen lenne ez a baba érkezésig, mert tudom utána megint sokáig nem kerül erre sor. Inkább csak emaitt. De ha nem valósul meg, mert nem lesz idő rá, akkor sem fogom felvágni azért az ereimet :D
      Néhány dolog előre főzését is alapvetően jó dolognak tartom, persze nálunk is megcsinálja a férjem, ha nem így alakul, de annak is örülök, ha csak kikapunk valamit a hűtőből, ahelyett, hogy az egyikünk a konyhában főz. De persze ez is egy olyan dolog, hogy ha megvalósul, akkor megvalósul, ha nem, akkor hát nem:)
      Nagyon jól hangzik a Ti első két hetetek is :)

      Törlés
  9. Olyan nagyon orvendek, eddig csak csendben, de most mar le kell irnom neked. Igazan nem gondoltam volna, h ismeretlenul ennyire lehet valakire szeretettel gondolni, valakinek drukkolni. Minden elkepzelheto jot kivanok neked. Meghatoan szep ez a bejegyzesed is. Szamomra nagyon biztato, h igy is lehet varni egy gyermeket. Koszonom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy, Gracchus, én köszönöm Neked a hozzászólást és a jókívánságokat <3 :)

      Törlés
  10. Jaj de izgi, hogy már itt tartasz :)
    Nálunk az utolsó hónapban izgulás volt a gyerekbútor miatt - időben rendeltük, de csúszás volt, így nem tudtuk, hogy ha Z. hamarabb jön, hova fogjuk fektetni az ágyunkon kívül :)
    De aztán minden kiegyenesedett. Én is akartam nagytakarítani, a fészekrakó láz pontosan egy napra kapott el, bőven elég is volt.
    A szoptatással kapcsolatban csak egy apró infó: mikor Csemetli rákap a cicire, első ösztönből ne rántsd vissza, mert nagyon furi érzés lesz, és lehet, hogy erősen fog próbálkozni. Nekem ez az egy mondat volt az, amit azóta a barátnőmnek és az unokahugomnak is továbbadtam és bejött.
    Egyébként nekem az a fura gondolatom volt a végén, hogy oké, megszületik, lesz külön szobája, de már nem lesz folyamatosan velem. 9 hónapig össze voltunk nőve, mi lesz utána??? Hát minden rendben ment, már több, mint két és fél éves, de hihetetlen gyorsan telik az idő. Már úgy sajnálom, hogy nem tettem befőttesüvegbe babaillatot... Meg egy csomó mindent totál másként csinálnék...
    Gyors és könnyű szülést, tejcsiben gazdag napokat kívánok Neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az infót, Zéanyu. Beszéltünk már erről a fájdalmas szoptatásról is a tanácsadóval, hát remélem flottul fog menni, de én is szeretek tudni előre dolgokról, mire lehet számítani.
      Igen nagyon fura ez a szétválás is fizikailag, hogy most itt van bent, aztán kint lesz, nekem is eszembejutott meg olvastam róla, hogy ez nem egyszerű egyik félnek sem.
      Az hogy aaz ember meg másént csinálna dolgokat szerintem teljesen természetes, vhogy az élet legtöbb területén így van, hogy lenne ez másként gyereknevelés terén, hiszen (talán) csak egyre többet tanul az ember, de én mindig azt mondom, hogy el kell fogadni/engedni azt, amin már nem tudunk változtatni. Aztán persze ez nekem sem mindig megy egyszerűen gyakorlatban :D

      Törlés
    2. En az anyatejes kaki illatát tettem volna befottesuvegbe.. imadtam. Nagyon specialis, edeskés, jo illat, soha nem éreztem elotte.

      Aztan elkezdett hozzataplalodni, es sajna elmult ez a finom illat...szinte az elso kanal püré utan...

      Törlés
  11. Hú, nagyon izgi, de azért ne izgulj nagyon!:) mi Amerikába költöztünk a szülés előtt, de még így is sikerült viszonylag higgadtan eljutni szülni, szerintem a hormonok sokat segítettek ebben.
    Minden jó lesz, ügyesek lesztek egészen biztos, hajrá, hajrá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízom én is a hormonokban :D Amúgy ez az izgalom meg olyan, hogy vannak napok, amikor totál készen vagyok tőle, de vannak olyanok, amikor akkora nyugalom száll meg, hogy azt el sem hiszem. Mondjuk biztosan ez is hormonális :D
      Köszi :)

      Törlés
  12. Olyan hihetetlen hogy már ennyire a finishben vagytok :)))
    Szerintem szuper anyuci leszel és ösztönösen tudod majd mikor mit kell csinálni <3
    Nincs okod rá hogy be legyél tojva, annyi mindenen keresztül mentél már te is, hogy a kisujjadból fogod kirázni a szülést meg a szoptatást. Várom már nagyon azt a bizonyos megszületett Csemetli-s bejegyzésedet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen hihetetlen :) Azért nálad is elszaladt az idő, ne aggódj :) de jó, hogy már itt vagyunk <3

      Törlés
  13. Egy gyerek érkezésére (vagyis arra, hogy pontosan hogy is, mint is lesz majd, ha már itt van) nem lehet felkészülni, mindenképp nagyon más lesz minden, mint eddig. Gyanítom, hogy ez nem csak az elsőre igaz, be is vagyok tojva :-) Te a lehető legszuperebb módon készülsz, az, hogy már előre kerestél egy szoptatási tanácsadót, egyszerűen fantasztikus! Minden nagyon szuper lesz! Szurkolok, és várom a híreket :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Zsófi. Szurkolok én is Nektek nagyon :)

      Törlés
  14. NAGYON jo otlet volt a szoptatasrol tajekozodni mar most, irto profi vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy vagyok profi, bárcsak az lennék, én csak öreg vagyok, aki utoljára maradt szülni egy bizonyos körben, és emiatt többet látott, mint az, aki először esett túl ezen :D

      Törlés
  15. A szoptatási tanácsadót behívni már a kórházba, hát ez szenzációs ötlet! Le a kalappal! Ez a legjobb döntés, amit hozhatsz. :)

    VálaszTörlés
  16. Szia! Segítséget szeretnék kérni: a Leiden, Prothrombin, MTHFR mellett még kellene a véralvadási faktor és az immunológiai vérvizsgálatok? Mik az immunológiai vérvizsgálatok? Köszi szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia, légyszi írj emailt, mert így hosszú lenne. de nagyvonalakban ezek: http://www.g1labor.hu/index.php/ujdonsagok/habitualis-vetelesek-immunologiai-okainak-diagnosztikaja
      https://www.synlab.hu/vizsgalat-kategoria/immunologiai-panelek/
      https://www.synlab.hu/vizsgalat/cellularis-immunstatus-t-aktivalt-t-b-nk-lymphocyta-cd4-cd8-ly-2/

      Törlés