2017. október 9., hétfő

Karrier

Már legalább százszor szerettem volna írni erről a témáról, de egyszerűen annyira sokfelől lehet megközelíteni, hogy mindig csak egy nagy kavarodás született a fejemben, sohasem maga a poszt. Megpróbálom most, a terhesség miatt úgyis aktuálissá vált egy - két dolog.
Az, hogy mit jelent számomra a karrier nagyjából úgy változik bennem, ahogy az élethelyzetem változik, sosem állandó. Mikor kiestem az egyetemről, én is, mint nagyon sok fiatal, tele ambícióval indultam neki a munka világának. Ha vissza gondolok az első állásinterjúimra most már sokszor magam is csodálkozom azon, hogy azokban az időkben még milyen nagy energiával és hittel, indultam neki a munkaerőpiacnak. Megmondom őszintén, ma már nem is csodálkozom, hogy végül mindenhová felvettek, ahová be akartam kerülni. Nem volt sok munkahelyem, de mindig tudtam, hogy merre akarok menni, és nagyon céltudatosan alakítottam a karrieremet, ami mondjuk nálam sosem a hierarchikus mozgást jelentette a pozíciókban, azaz sosem volt célom semmilyen szintű vezetővé válás, számomra mindig sokkal többet jelentett, hogy a szakmám specialistájává váljak, mint hogy beosztott kollégák, sokszor cseppet sem szakmai jellegű problémáival és általában számomra óvodás szintű konfliktusaival foglalkozzam az időm elég nagy részében. Valljuk be, én erre nem vagyok alkalmas. Mindegy is, mert a saját terveim, azaz hogy jó szakemberre válhassak talán egész jó úton, egész  jó irányba haladtak. Már le se merem írni, milyen sok éve megtaláltam azt a céget, aminek a kultúrájával nagy mértékben tudok azonosulni, a lehetőségek száma számtalan, és nagyon sok múlik rajtam, hogy mivé fejlődik maga a cég azon szakmai területen, amiben én dolgozom és hogy én magam mivé válok ebben. Büszke voltam arra is, hogy nagyjából a meddőségi küzdelmeim első 2-3 évében a lelkesedésem - kisebb hullámvölgyeket leszámítva - nem sokat változott, biztos vagyok benne, hogy akkor még nagyon jól külön tudtam választani a munkát a magánéletemtől. Nagyjából a 3. vetéléseimig azt hiszem tényleg egészen jól viseltem ezt a dolgot, aztán mondhatni, hogy elindultam a lejtőn, és a 4. vetélésem után pedig már cseppet sem érdekelt, mivé válok én ebben a cégben és hogy hová jutok el ebben a szakmában. Nem hajtottam az újdonságokat, és én magam sem fektettem sem időt sem energiát a saját fejődésembe, maximum annyit, ami mindenképpen muszáj volt, ugyanis minden időmet és lelki energiámat elvette a hónapról hónapra tartó küzdelem, a középsúlyos depresszió és a kudarcaim utáni felépülésem. Egyetlen dolog érdekelt már csak, ez pedig az, hogy végre egy terhesség által kikerülhessek ebből a mókuskerékből, és felejtsem el egy időre a munka világát.
Sokan mondják, hogy miután megszületett a gyerekük sok minden változott a karrierükben, mert már nem volt annyi idejük és a lehetőségük kiteljesedni a munkában, hiszen teljesen felborult a prioritás. Számomra a megváltozott prioritás érzése sajnos egy kicsit korábban érkezett el,  mint ahogy kipottyant volna a gyerek, így még éveket "kellett" annak ellenére dolgoznom, hogy lelkileg ez cseppet sem volt könnyű, a munka mennyiségét tekintve még igazán megterhelő is volt. Tudtam, hogy ez így nem jó, és rettentően frusztrált is, hogy sokkal jobb lehetnék, mint ami azokban a pillanatokban voltam, és kellett is volna tennem ezért, de az erőm egyszerűen kevés volt ehhez. Ha tehettem volna és ha ez Magyarországon könnyen kivitelezhető lenne, legszívesebben elmentem volna azokban az időkben egy fél év fizetés nélküli szabadságra, hogy csak a gyerekcsinálásra tudjak koncentrálni, hogy ne kelljen se a munkát se a munkával kapcsolatos lelkiismeretemet összeegyeztetni a magánéletemmel.  Mindig csodálattal néztem azokat a sorstársaimat, akik a munkában regenerálódtak a kudarcaikból, és ugyanolyan keményen és motiváltan tudtak dolgozni, mintha mi sem történt volna velük a magánéletükben. Sőt, hallottam olyanról is, aki kimondottan ezekben az időkben ért el nagy eredményeket, mert hajtotta, hogy legalább a munkában vannak sikerei. Szerettem volna, ha rajtam is inkább így jön ki a kudarc, de megmondom őszintén engem egyetlen egy siker érdekelt, az pedig az, hogy teherbe essek és én inkább egy teljesen átlagos munkavállalóvá váltam, aki nem emelkedett ki a többiek közül. Pontosan olyanná, amilyenné nem akartam válni sohasem, amikor kiestem az egyetemről. És nem volt mellettem gyerek, aki mögé bújhattam volna, és vele megmagyarázhattam volna mind magam mind mások számára a prioritás változást. Azok számára, akik nem tudták, hogy milyen magánéleti problémák húzódnak a lelkesedésem hiánya mögött, érthetetlen lehetett a hozzáállásom. Szerintem sokan gondolhatták, hogy itt van ez a fiatal lány, akinek nincs gyereke, ezért ideje mint a tenger, tele lenne energiával, hogy karrierje "csúcsára" jusson, mégsem tesz érte egy tapodtat sem. Sokszor néztem így magam kívülről, és nem tetszett, amit láttam. Volt akiknek bevallottam a lelkesedésem hiányát, de nem sorolva mögé a magánéleti okokat, tőlük mindig azt a tanácsot kaptam, hogy váltsak. De hát hová menekülhettem volna? A kudarcaimat vittem volna egy másik céghez is, és csak még jobban frusztrált volna a lombikok összeegyeztetése az új munkakörrel, valamint az, hogy teljesítenem kell, és nekem ehhez még sincs annyi erőm, mint kellene.
Most pedig itt vagyok terhesen, 6 évvel ezelőtti álmomtól már csak pár hónap választ el, és bár lelkileg teljesen - pozitív értelemben vett - felfokozott állapotban vagyok, és nyugodtan kihasználhatnám ezt az erős időszakot, és befektethetném a munkába, de megmondom őszintén most meg sem gondolataimban, sem időben nem vagyok képes dolgozni, a legfontosabbról azaz a koraszüléstől való félelemről meg ne is beszéljünk. Nagyon ijesztő, hogy közel félidősen is, mennyire lefáradva és kimerülten értem haza, kívántam, hogy vízszintesen feküdve töltsem el az alvásig fennmaradó időt, így gyakorlatilag semmire sem voltam már képes a hétköznapokon, pedig rengeteg tervem van. Ezen az otthoni munka sem változtatott, mert bár annak csak az előnyeit tudom felsorolni, én magam órában többet dolgoztam, mintha bejártam volna, ugyanis tudtam, hogy a kanapétól csak pár méter választ el, ezért annyira nem siettem lezárni a feladatokat, még hajtott is, hogy mennyire hatékony vagyok, és észre sem vettem, sokszor mennyire kimerültem otthon is. Ezért úgy döntöttem, hogy most már teljesen abbahagyom a munkát. Az orvosom erre már a kezdetektől fogva biztat és javasolja, de a lelkiismeretem és az, hogy én nagyon sokáig nem mertem a munkahelyem orrára kötni a terhességem, aztán persze meg az, hogy nem akartam egyik pillanatról a másikra otthagyni mindent, megakadályozott benne, hogy tényleg így is tegyek a kezdetektől. Mostantól viszont bízom benne, hogy elkezdődik életem legnyugalmasabb időszaka, hogy jó alaposan rápihenjek a február közepén bekövetkező apokalipszisre.  Hogy a GYES után mi lesz? Azt most nem tudom, és megmondom őszintén ez még baromira nem is foglalkoztat.

26 megjegyzés:

  1. Jol teszed, pihenj es keszulodj. En majdnem 3 honapot toltottem otthon szules elott es nem bantam meg!

    VálaszTörlés
  2. Szia Pinkman! Szerintem nagyon jó döntést hoztál. Én hasonló cipőben voltam, lényegében a pályám egyfajta csúcsán vagyok egy olyan munkakörben, ami átlag feletti munkaidőt és rengeteg felelősséget, ennél fogva kevés rekreációt és sok stresszt eredményez. Fülöp nem hogy a terhesség kezdetétől, hanem lényegében az ovulációtól letiltott a munkáról, és azt kell, hogy mondjam, hogy úgy érzem, hogy nagyon jól tette és én nagyon jól tettem, hogy hallgattam rá. Nem tudom, hogy te, hogy vagy/voltál vele, lehet, hogy ez csak egy első trimeszteres jelenség, de érzem magam, hogy valahogy az agyam sem úgy fog, mint a terhesség előtt. :) Roni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, igen, Fülöp nekem még a próbálkozások alatt mondta, hogy mondjak fel :D ennyi vetélés után, jobban teszem, ha nem dolgozom. Én értettem is ezt, meg nekem is jobb lett volna (lelkileg) egy bizonyos ideig legalábbis, de hát nem is értem, hogy tudja ezt valaki kivitelezni. és ha nem sikerül, akkor még azon is stresszeljek, hogy nincs munkám, mert ugye felmondtam, de a lombik meg viszi a százezreket?:D
      Amúgy érdekes ez a memória is, meg hogy hogy fog az agyunk, nekem is jellemzően máshol jár, de az a kimondott memóriavesztés, amiről sok kismama panaszkodik, nekem nem volt eddig még. Meddőként jobban küzdöttem koncentrációhiánnyal és memóriazavarral, mint most.

      Törlés
  3. Szia Kismama, hat ezt nagyon jol teszed. Nem kell lelkifurdalast erezned, mert az ugyse viszi elobbre a munkahelyed, hogy meg kinozod magad felgozzel az ottlettel, magadban generalod a stresszt,hogy ez igy nem helyes, ok meg nem kapnak teljes erteku munkaerot (es ezt jol ertsd, szerintem barki megertene,ha tudna a hatteret- es szemelyes tapasztalat is, en is total motivalatlan voltam az utolso idoben, en sem a meloban eltem ki a gyerektelensegi rosszerzeseim... a babas honapok alatt meg folyton azt figyeltem,mozog-e, miert nem mozog, mar vagy egy oraja nem ereztem stb) szules elott bo harom honappal hagytam abba a melot (elegge vizesedett a labam,menni alig tudtam, a home office meg nem volt opcio), de jo volt ez igy nagyon-eletem legbekesebb harom honapja volt :) jo pihenest es rahangolodast!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek, én is úgy gondolom, hogy a cég is jobban jár egy olyan új kollégával, aki teljes mértékben a munkára van ráállva, nem arról ábrándozik, hogy jaj de jó lesz otthon átnézegetni az ajándékba kapott gyerekruhákat, megnézni neten, hol tart a fejlődésben a baba, főzni kéne valami nagyon egészségeset, mert most még fontosabb, és stb. A parázásokról ne is beszéljünk. Nekem is gyakorta van még mindig, hogy szaladok a wc-re, mert úgy érzem folyik a magzatvíz, hogy nem akkora a hasam, mint tegnap volt, biztosan sorvad a gyerek, és hogy fél napja meg sem moccant. Hát tényleg nem tud az ember az excelre vagy a vele szemben ülő akárkire koncentrálni...Persze elhiszem azt is, hogy van olyan aki tud, na de az nem én vagyok :D

      Törlés
  4. Szia. Hasonlo cipoben jartam en is, igy mar a 14. Hettol betegszabira joottem, eletem legszebb, legnyugosabb idoszaka volt, vetek lett volna kihagyni, gyerek utan mar sosem lesz ilyen, minden nonek ki kene hasznalnia, es nem csak beesnie a melohelyrol a szuloszobara! Tenyleg, a legnyugisabb es legszebb idoszak, soha vissza nem tero, mar masodik gyerek eseteben sem. Hajra! ( munkahely meg kit edekel, lehet szolnak egy honap mulva, hogy el vagy bocsajtva, en sosem oket, csak magamat neztem, megannyi munkalehetoseg van mar).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mondjuk én azért sokszor néztem a kollégákat meg a céget is, volt persze hogy én is megbántam, mert azt láttam más nem teszi meg értem, amit én, de belém valahogy belém van kódolva ez a lekiismereti dolog, és azért nézek másokat is :)
      De amúgy tényleg jó lehetőség ezt kihasználni, mert tényleg nem lesz ilyen több, bár érthető az is ha vki nem engedheti meg magának vagy nem akarja megengedni magának ezt (bármilyen oknál fogva).

      Törlés
    2. Én visszamentem dolgozni 2 év után mert azt írták ha nem megyek sajnos megszűnik a státuszom, jó nagy hülye voltam, rá másfél évre leépítették a fél céget, engem is. Ami mondjuk így utólag nézve nagyon jót tett, csak akkor egyáltalán nem így éltem meg.

      Törlés
  5. Én a hatodik hónapban hagytam abba a munkát...borzasztó volt. Ültem és unatkoztam. Tél volt, hideg, csúszott , sehova nem lehetett menni. És olyan haszontalannak éreztem magam. Csomót sírtam.
    Mióta Megszületett a nagyfiú, 19 hónapja, minden szuper. És nem hiányzik a munka, sőt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, ha abba kellett hagyni, és még csak nem volt is jó. Most egyelőre én nem tudom elképzelni, hogy unatkozzam, annyi hobbim van, amihez nem kell se társaság, sem elmenni otthonról, úgyhogy szerintem nem fogok sírni, hogy megveszek itthon és haszontalannak sem fogom érzeni magam :) De én tökre megértem azt is ha valakinek nehéz, vannak akiknek a munka a hobbija, vagy csak egyszerűen nem tudnak mit kezdeni magukkal, ha nem kell dolgozniuk, sok ilyet ismerek én is, olyanok tőlem is megkérdezték, hogy biztosan jól átgondoltam-e ezt, vagy nem fogok-e unatkozni, de mondom, én sosem unatkozom, úgyhogy szerintem ez tökre nekem való lesz :D

      Törlés
    2. Jaj, nem. Nem kellett abbahagyni, de már nehéz volt, sok volt a vizsgálat is. És abszolút nem vagyok munkamanias. Sőt. Otthonülő emberke vagyok, nagy könyvmániás. De egyszerűen fura volt az a céltalan lét. Mintha naplopó volnék. Butaság, ugye?

      Törlés
    3. Nem butaság, hát te így érezted, ez csak ennyi:) Akkor lehet tényleg az van, hogy neked ennyire fontos, hogy legyen valami célja a napnak és ezt munka nélkül nem láttad. Én tényleg nem érzem most haszontalannak magam akkor sem, ha csak olvasok (vagy semmit nem teszek) egész nap. Most ezeket a napokat is úgy élem meg, hogy ilyen úgysem lesz már soha többet. De most meg még annyi teendőm is van, hogy csak olvasós napjaim még nincsenek is:) (pinkm.)

      Törlés
  6. Ezt a nem fogsz unatkozni? kérdést rengetegszer kaptam én is, hát nekem nem szokásom, mondjuk én eléggé elvagyok magamban és szeretek csak úgy dögleni is :D Elég sok gyermeknevelős-gondozós könyvet is olvastam, pakolásztam (mondjuk nekünk volt felújítás előtte, úgyhogy volt mit), hamar elrepül azért, egyre több vizsgálattal, aztán ctg-vel. Igazából ülni sem volt kényelmes a végén, mert a gyerek lába nyomta az egyik oldalamat a mellem alatt, úgyhogy az irodában kicsit nehézkesen lettem volna. És hát annak is már rég máshol járnak a gondolatai, aki nem 6 évet várt a terhességre, úgyhogy a cégnek tényleg jobb a lendületes munkavállaló :))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon, de nagyon jol tetted, hogy otthon maradsz
    Sokkal jobb lesz!
    Es biztonsagosabb is!!

    VálaszTörlés
  8. Most egy uj elet kezdodik szamodra/szamotokra
    🙂

    VálaszTörlés
  9. A teherbeeses kerdese miatti motivalatlan munkaero ismeros erzes. Viszont abban is biztos vagyok, hogy majd ha anyakent visszatersz a munka vilagaba, lehet, hogy tenyleg mas lesz a prioritas, de egy egeszen mas szemelyisegu, sokkal nagyobb teherbirasu, megvaltozott vilagkepu no fog visszamenni, aki az ujfajta szemleletevel sokkal tobbet is ki tud hozni magabol, mint korabban. Magamon legalabbis ezt erzem amellett, hogy sok teruleten fel kell turboznom magam agyilag :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy, igen, most én is azt hiszem, hogy teljesen más az, ha valaki a depi miatt, vagy magánéleti gondok miatt motiválatlan és amúgy nem teljesít úgy, ahogy kellene vagy ahogy magától elvárná, vagy egyszerűen "csak" az időhiány miatt nem megy a kirívó teljesítés. Nem tudom mi lesz majd akkor, ez szerintem tényleg elképzelhetetlen úgy, hogy még nincs kint a gyerekem, és nem kell halálra szerveznem magam, hogy ide oda eljussak. Az tuti, hogy engem általában az időhiány amúgy pont ösztönöz a hatékony munkavégzésre, és jó teljesítésre, de lehet tök más lesz ez gyerekkel. na, majd meglátjuk :) (pinkm.)

      Törlés
    2. Nekem nagyon nehéz a gyerekek mellett dolgozni, mert a prioritások teljesen eltolódtak és nagyon nehéz bármit komolyan vennem.

      Törlés
    3. Efelol nincs ketsegem, marmint, hogy a melo erosen ezredleges a gyerekek mellett/utan, viszont szerintem az ember sokkal jobban motivalhato. Nalunk pl most atszervezesektol beszelnek es bar szeretem a munkakorom, eljatszottam a gondolattal, mi lenne egy uj, esetleg felelossegteljesebb munkakorben. A lanyaim megszuletese ota nagyon foglalkoztat a "valami jobbat, ujat, egyedit" gondolata, valahogy tobb az inspiraciom es szerintem az eletben maradas osztone is hajt (elorelepes - jobb fizetes - betonbiztos eletkorulmenyek a csaladnak).

      Törlés
    4. Tapasztalataim szerint az előrelépés=sokkal több munka/idegeskedés/felelősség=nulla családi élet, brrr, engem ez taszít.

      Törlés
    5. Molly, lehet kerni még meghivot hozzad?

      Törlés
    6. Az elorelepest nem is feltetlenul ugy ertem, hogy magasabb szintre (persze ugy is erdekes), hanem valami egeszen mast, valami kreativabbat, az eddigi munkahoz kepest valami teljesen elterot, amiben kiprobalhatja magat az ember, amiben fejlodni tud, ami altal novelheti az ismereteit, tapasztalatait es ezaltal kicsit tullephet az addig megszokottakon.

      Törlés
    7. hát igen, ez azt hiszem elkövetkezik, ha gyereked van: valahogy valami értelmesebbre, kreatívabbra vágysz, csak ez is olyan rögös út...K, nem írok most blogot, zárva van, nem meghívós.

      Törlés
    8. Oh, kar. Koszi! Remelem azert még visszatersz :)

      Törlés
  10. Jaj, ez a munkahelyi motiválatlanság nekem is nagyon ismerős így a babátlanság/próbálkozás/meddőség második évében. Illetve most még abban a fázisban vagyok, hogy mivel kezeléseket még nem kapok (csak gyógyszereket szedek), ezért a figyelmem nincs nagyon elterelve, csak egyszerűen azt érzem, a munka feleannyira se fontos, mint a magánéletem (mondjuk akkor se volt prioritás, amikor még nem akartam teherbe esni). Most még, ha új feladatot kapok, lelkes vagyok, de azt látom magamon, hogy folyton számolom, mikor mehetek már el gyesre, ha végre teherbeesnék...

    VálaszTörlés